Medische rijtest

Een medische rijtest doen bij het CBR is altijd spannend. Zo kan het zijn dat er medische beperkingen zijn zoals epilepsie, autisme, medicijngebruik of dat je bijvoorbeeld een medische rijtest moet ondergaan na een tia. Een medische rijtest is voor jong en oud.

Al er op de eigen verklaring 1 of meerdere vragen met ja beantwoord zijn dan kom je in aanmerking voor een medische rijtest.

Het CBR rekent geen kosten voor de rijtest, je moet wel de huur van de lesauto aan de rijschool betalen.

Welke stappen moet je ondernemen:

  • Als eerste vul je een eigen verklaring in en die stuur je op naar het CBR
  • Soms is het nodig dat je gezien wordt door een arts voor een keuring. Dit hoor je van het CBR. Hier zijn wel kosten aan verbonden die niet worden vergoed door de verzekering.
  • Als je al onder behandeling bent van een specialist dan kan je het rapport van je specialist meesturen met de eigen verklaring. In de regeling eisen geschiktheid 2000 kan je specialist vinden welke informatie het CBR nodig heeft.
  • Hierna krijg je bericht van het CBR over de verdere stappen.

Als je een oproep krijgt voor een medische rijtest dan kunnen wij samen bekijken wat er nodig is om goed voorbereid naar deze rijtest toe te gaan. Het CBR kan eisen dat je met een lesauto komt maar soms kan je ook met je eigen auto de rijtest doen. Dit hoor je van tevoren.

Voor mensen met een lichamelijke beperking of bijvoorbeeld autisme is de rijtest nodig om te bekijken of er bijvoorbeeld in een schakelauto of een automaat gelest moet gaan worden of in een aangepaste auto met handgas of een gaspedaal links in plaats van rechts. Er zijn heel veel mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat er gewoon autogereden kan worden. Het kan zijn dat je een code krijgt op je rijbewijs waarbij de code verwijst naar de eisen waaraan de eigen auto moet voldoen. Of dat je bijvoorbeeld altijd met een speciale bril moet rijden.

Soms kan je zelf al een afspraak maken met een medisch specialist om de wachttijd te verkorten.

Meer informatie kan je vinden op de website van het CBR. Druk op het logo hiernaast.